pühapäev, 5. juuli 2015

Konteinerhaljastus

Konteinerhaljastus, kui üks võimalus kujundada olemasolevat aeda mitmekesisemaks, kujundada väikeaedasid või ilmestada rõdusid ja katuseterrasse. Konteinerhaljastus on väga levinud linnahaljastuses. Konteinerhaljastus on aina suuremat popullaarsust kogumas ja seega on põhjust katsetada erinevate variantidega, küll rõdukastidena kui ka suurte aiavaasidena või puidust või kivist suurte konteineritega.
Taimedest kasutatakse peamiselt suvelilli aga võimalus on luua püsivad kivist või puidust konteinerid, mis osaliselt on haljastatud aeglasekasvulisete oksapuudega. Suvel istutatakse värvilaiguks juurde suvelilled. Oksapuud on aga aastaringselt dekoratiivsed. 

Ise olen katsetanud rõdukastides ja suurtes aiapottides siiski ühtesorti lilledega kuna mulle isiklikult ei meeldi mitu sorti lilli ühes amplis või potis. Suurte konteinerkastide puhul linnahaljastuses (ka kodus) on mitme koosluse kastuamine huvitavam ja täiesti asjakohane.

Kujundasin juba olemasolevad rõdukastid, mis on mõõtudes 15 cm x 60 cm x 15 cm. Rõdukastid on pruunist palastist veidi kumerja kujuga, mis on alt veekogumisnõuga.

Minu visand taimede istutamises
       



Valitud taimed 

1. Hurmav hõbepael (Dichondra argentea)-päikseline- või poolvarjune kasvukoht, dekoratiivlehine taim, rippuv 100 cm. 4 tükki

2. Rippuv aed-raudürt (Verbena x hybrida) - liiginime ei olnud ei saanud tuvastada:  värvus lilla seest valge silmaga, vorm rippuv 20-40 cm - 2 tükki

Taimede istutamiseks valisin Matogard suvelillemulla kuna siin on kõik vajalik juba istutamiseks ära tehtud ja korralik istutussegu on ühes kotis koos. 
Muld koosneb:
turbast, mis on dolomiidijahuga neutraliseeritud ja mineraalväetistega segatud, põhikomponent mullas. 
Kompostist, mis sisaldab hobusesõnnikust biotehnoloogiliselt valmistatud taimetoitaineterikast komposti. Kompostis sisalduvad humiinid kiirendavad tugeva juurestiku arenemist, aitavad kaasa taime toitainete omastamisele. 
Lisaks on mulda segutud juba Osmocote ehk pikatoimelised väetised. See kindlustab taimede toitainetega varustamise kogu kasvuperioodi (kuni 5 kuud) jookul, Osmocote väetise ja komposti kasutamine väldib toitainete väljauhtumist mullast.
Eriti tore on see, et suvelillemulda on segatud juurde juba kastmisgeel, mis tagab vee kiire imendumise ja ühtlase jaotumise substraadis. Veeimavus on hõlbustatud isegi peale mulla kuivamist.
Lisaks sellele on mulda listud perliiti ja savi, mis seovad vett ja takistavad mulla kuivamist.

Kasvuperioodil annan juurde taimedele Floraline vedelväetist koos kastmisveega kord nädalas.

Kuna tegin 2 ühesugust rõdukasti siis kulus mulda kahele kastile kokku 1,5 kott ehk 30 liitrit. Mõlema kasti kujundus on sama. 


Valmis lilleilu rõdukastis





   

1 kommentaar:

  1. Aed-raudürdi liiginimi on ju tuvastatud. Selleks ongi aed-raudürt. Tavaliselt on easke tuvastada sordi nime.

    VastaKustuta